Usein sanotaan, että torakka selviää hengissä vaikka ydintuhosta. Niin tai näin, torakat selviävät ainakin näppärästi loispistiäisen lähestysmisyrityksistä, ilmenee uudesta tutkimuksesta.

Vanderbiltin yliopiston tutkija Ken Catania selvitteli uudessa tutkimuksessaan sitä, miten torakat suojautuvat loispistäisen hyökkäyksiltä.

Tutkimuksessa on ollut mukana Ampulex compressa, joka on Ampulicidae-heimon loispistiäinen. Se tunnetaan lisääntymistavastaan, johon liittyy Ampulex compressan pistos torakan aivoihin tekee siitä eräänlaisen ”zombin”, joka kantaa pistiäisen munia.

Paitsi jos torakka ehtii puolustautua. Catanian tutkimuksessa ilmeni, että torakka osaa antaa sitä uhkaaville pistiäisille hurjan näköisiä karatepotkuja. Tällaisia potkuja esitellään alla olevalla videolla.

Suurnopeuskameralla kuvatulla videolla ilmenee, että torakka käyttää takajalkaansa nopean potkun tekemiseen. Puolustuskeino toimi 63 prosentilla aikuisista yksilöistä, jotka kokeilivat sitä. Nuoremmat yksilöt kuitenkin lähes aina epäonnistuivat ja saivat pistoksen aivoihin.

Tässä näkyy kuva kuvalta torakan puolustautuminen. Kuva: Catania Lab

”Torakka voi torjua zombintekijöitä monilla tavoilla, ja tämä alkaa ’en garde’-asennolla, samalla tavalla kuin miekkailussa”, professori Ken Catania sanoo tiedotteessa.

”Torjunta-asennon ansiosta torakka voi siirtää tuntosarviaan kohti pistiäistä ja seurata sen lähestymistä. Sen potku tähtää pistiäisen päähän ja vartaloon, ja se on yksi tehokkaimmista pelotteista. Se muistuttaa sitä, mitä elokuvahahmo tekisi, jos zombi tulisi hänen peräänsä.”

Catanian mukaan pistiäinen yleensä päättelee, että jossain on tarjolla pienempi ja vähemmän ärhäkkä torakka, ja menee saalistamaan sitä.

Tutkimus on ilmestynyt Brain, Behavior and Evolution -lehdessä.