Moni meistä on huomannut sitrushedelmää kuoriessaan tai syödessään, että niillä on kiusallinen taipumus ruiskauttaa nestettään milloin minnekin niitä puristellessa.

Pahimmillaan sitrushedelmä voi ruiskauttaa mehuaan suoraan ihmisen silmään, ja se tulee kiusallisen kovalla paineella.

University of Central Floridan tutkijat ovat selvittäneet, mitä sitrushedelmissä oikeastaan tapahtuu, kun niitä puristellaan, kertoo Science-lehti.

Tutkijat kuvasivat suurnopeuskameralla hidastettuja videoita, joissa näkyy, mitä tapahtuu, kun esimerkiksi sitruunoita ja appelsiineja puristetaan. Tutkijat myös mittasivat, millaisella paineella hedelmät ampuvat nestettä ulos.

Tutkimuksissa kävi ilmeni, että painetta hedelmien sisällä on niin paljon, että pisarat saavuttavat jopa 10,5 metrin sekuntinopeuden, mikä on esimerkiksi vesipisaran putoamista nopeampaa.

Hämmästyttävämpää on, että pisarat saavuttavat huippunopeutensa alle millimetrissä. Toisin sanoen pisarat kokevat jopa 1000 kertaa kovempaa kiihdytystä kuin avaruuteen raketeissa lähtevät astronautit.

Tutkimus julkaistiin Society for Integrative and Comparative Biologyn vuosikokouksessa.

Tutkijat yrittävät edelleen selvittää, miten pisarat saavuttavat niin suuren nopeuden ja miksi neste hajoaa pieniksi pisaroiksi.

Tällä kaikella on tietysti myös käytännön sovellutuksia. Tulokset saattavat auttaa tutkijoita kehittämään astmahengittimen, joka ampuisi lääkepisaroita potilaiden suuhun.