Arkeologit ovat löytäneet Perun autiomaasta 50 aiemmin tuntematonta linjakuviota. Muutamat niistä ovat vuosisatoja vanhempia kuin tähän asti löydetyt maineikkaat kuviot.

Löydöstä uutisoi National Geography.

Tutkijat uskovat, että nyt löytyneet kuviot ovat Paracas- ja Topará-kansojen tuotantoa. Nämä kansat asuivat alueella noin 500 eaa–200 jaa. Tämä tarkoittaisi, että alueella olisi tuhat vuotta varhaisempi perinne linjakuvioista kuin tähän mennessä on tiedetty.

Tähän mennessä paremmin tunnetut Nazcan linjat ovat alueella eläneen Nazca-kansan. Kuviot on tehty ilmeisesti rituaalisiin tarkoituksiin. Nazcat elivät alueella 200–700 jaa.

Paracas-kansojen tekemät piirrokset on tehty Nazcan linjoista poiketen rinteisiin. Näin ne näkyivät tietyssä kulmassa alempana sijainneelta kylältä. Ne myös kuvaavat useimmin ihmishahmoja toisin kuin geometrisemmat Nazcan linjakuviot. Nyt löydetyistä Paracas-kuvioista monet esittävät sotureita.

Löydöt teki arkeologiryhmä, jotka käyttivät työssään drooneja. Ilmasta otettiin valokuvia ja 3d-skannauksia. Arkeologien työtä pohjusti myös kansalaisten vapaaehtoistyönä tekemä satelliittikuvien läpikäynti.

Arkeologi Sarah Parcak perusti vuonna 2016 GlobalXplorer-palvelun. Sen tarkoituksena on tieteen joukkoistaminen. Vapaaehtoiset kävivät läpi satelliittikuvia ja ehdottivat, mistä Nazcan kuvioita voisi löytyä lisää. Osin tämän työn perusteella arkeologit valitsivat alueet, joilla tehtiin kenttätutkimuksia.

Kuviot on aikoinaan tehty putsaamalla pintakerros autiomaan pikkukivistä. Näin saatiin niiden alla ollut vaaleampi maakerros näkyviin.

Kaikkiaan kuvioita on tähän mennessä löydetty yli tuhat Nazcan maakunnan alueelta.