Panasonic kertoi IFA-messulla syyskuussa kehittävänsä GH5-videojärkkäriä. Se julkistettiin hetki sitten Las Vegasissa, mutta TM pääsi tutustumaan uutuuteen jo joulukuun puolivälissä – ja nyt voimme vihdoin jakaa innostuksemme.

Panasonic GH5:ssä on puutututtu moniin perustavaa laatua oleviin ominaisuuksiin, jotka saattoivat himmentää GH4:n loistoa vaativan video- tai valokuvaajan silmissä.  Yksi tärkeimpiä uudistuksia lienee se, että 4k-videot tallentuvat nyt kuvailmaisimen koko leveydeltä sekä uhd- että cinema-muodossa. Toisin sanoen kuvakulma on vihdoin sama sekä valokuvia otettaessa että 4k-videoita kuvattaessa.

Tarkempi kenno

Kennon tarkkuus on noussut 16:sta 20,3:een megapikseliin, eikä fotosensoreiden edessä ole optista alipäästösuodinta. Valokuvaajia hemmotellaan myös entistä nopeammalla versiolla Panasonicin mainiosta dfd-tarkennuksesta (depth from defocus), joka lukee tarkennussensoria kaksi kertaa nopeammin (480 fps) kuin GH4:ssä. Tarkennuspisteiden määrä on sekin noussut 49:stä 225:een.

Viimeisin  Venus Engine -suoritin ja uusi kenno mahdollistavat valmistajan mukaan kuvaamisen entistä suuremmilla herkkyysarvoilla.  Sarjakuvaus etenee mekaanista suljinta käytettäessä 12 (afs) tai 8 (afc) ruutua sekunnissa. Käytössä on myös elektroninen suljin, jonka avulla GH5 napsii 18 megapikselin valokuvia nopeudella 30 ruutua sekunnissa  ja 8 megapikselin otoksia  60 ruutua sekunnissa – mutta nyt takaisin videoihin.

Videokuvaa saa talteen mov-, mp4- ja avchd-muodossa, eikä erilaisten ruutunopeuksien ja muiden vaihtoehtojen määrä tahtonut mahtua yhteen Panasonic-esittelijöiden PowerPoint-diaan.

Maanosan ja tilanteen mukaan voi valita asetuksen 59,94 Hz (23,98 Hz), 50,00 Hz tai 24,00 Hz, ja valoisuustasot saa määriteltyä arvoihin 64-1023 / 64-940 / 0-1023 (10-bit). Osaavalle kuvaajalle on tarjolla muun muassa aaltomuotonäyttö sekä vektoriskooppi. Loivan V-Log L -profiilin voi entiseen tapaan ostaa lisävarusteena

Huippuvideoita suoraan muistikortille

Ja nyt tulee paras osuus: Panasonic GH5 tallentaa muistikortille 8-bittisiä 4k-videoita 4:2:0-muodossa nopeudella 50p/60p ruutua sekunnissa. Vuoden 2017 toiselle puoliskolle kaavailtu firmware-päivitys lupaa 4k-videoiden tallentuvan 10-bittisenä ja 4:2:2-muodossa. Silloin etenkin värintoisto ja dynamiikka nousevat aivan uudelle tasolle – ja tämä onnistuu siis sd-muistikortille ruutunopeudella 30p, 25p ja 24p.

Bitit viuhuvat 10-bittisessä 4k all intra -tallennuksessa nopeudella 400 Mbps, joten oli pakko varmistaa japanilaisilta isänniltä, miten ne ehditään pakata sd-kortille, joita kameraan mahtuu kaksin kappalein. Vastaus on tietenkin h.265- eli hevc-kompressio, jota sovellettiin myös lyhytikäiseksi jääneessä Samsung NX1:ssä.

Osa nykyisistä editointiohjelmista tukee h.265-tuontia suoraan, mutta joidenkin kanssa pitää edetä muunnosohjelman kautta – ainakin toistaiseksi. Itse h.265-pakkauksesta meillä on Samsung NX1:n ja 4k-televisioiden perusteella pääosin hyvää sanottavaa, joten rankkaa kompressiota ei liene syytä kammoksua.

Kennoa liikuttava vakain

Panasonic GH5 sisältää kennoa liikuttavan viisiakselisen vakaimen, joka toimii yhdessä linssiä liikuttavan optisen vakaimen kanssa. Molemmat saa käyttöön sekä valokuvia otettaessa että videoita kuvattaessa.

 

Kamera on sääsuojattu, ja sen tueksi on luvassa uusia sääsuojattuja objektiiveja sekä uudet versiot esimerkiksi 12–35 ja 35–100 mm:n f/2,8-valovoiman zoomeista.

Yhdessä GH5:n kanssa tullaan myymään muun muassa uutta 12–60 mm:n Leica-zoomia, jonka valovoima on f/2,8–4,0 ja hinta noin 1300 €.

Lisää hyviä uutisia

Useimmat Panasonic GH4:n lisävarusteet sopivat suoraan GH5:een aina kamerahäkkejä myöten. Tarjolle tulee kuitenkin uusi akkukahva DMW-BGGH5 (490 €) sekä huomattavasti entistä kätevämpi mikrofonivahvistin DMW-XLR1 (530 €), joka kiinnitetään varustekenkään. Vahvistimen kiinnitystapa saattaa aiheuttaa ongelmia vanhan kamerahäkin kanssa, mutta eiköhän tuokin järjesty tavalla tai toisella…

Langaton yhteys älypuhelimeen tai tablettiin syntyy nyt myös 5 GHz:n wi-fi-tekniikalla (802.11ac), ja sitä tukee jatkuvasti päällä oleva, vain vähän virtaa kuluttava bluetooth.

Muista uusista ominaisuuksista mainittakoon entistä kookkaampi (0,76x) 3,68 miljoonan pisteen oled-etsin sekä kaikkiin suuntiin kääntyvä 3,2 tuuman näyttö, jonka tarkkuus on 1,62 miljoonaa pistettä.

Panasonic Lumix DMC-GH5 on tulossa Suomeen huhtikuun alussa. Rungon hinnaksi kerrottiin aluksi noin 2400 €, mutta summa päivitettiin torstai aamuna 5.1. noin 2500 euroon. Näin jouduttiin tekemään, koska G5 tallentaa videota yhtäjaksoisesti pidempään kuin 29 minuuttia ja 59 sekuntia, jolloin siitä pitää Eurooppaan tuotaessa maksaa korkeampi tulli. Runko sekä uusi 12–60 mm:n zoom maksavat yhdessä noin 3200 €.