Vakuutusyhtiö Folksam testasi taannoin ruostumaan päässeiden henkilöautojen suoriutumista Euro NCAP -standardimenetelmän mukaisissa etu- ja sivutörmäystesteissä.

Törmäystesteihin joutui ensimmäisen sukupolven Mazda 6 sekä mk5 Volkswagen Golf -henkilöautot. Golfille suoritettiin myös pylvästesti. Törmäystestin tuloksia verrattiin automalleille uutena tehtyihin Euro NCAP -testien tuloksiin.

Testit paljastivat, että auton rakenteiden voimakas ruosteisuus vaikuttaa kolariturvallisuuteen merkittävästi.

”VW Golfille tehdyt testit osoittivat, että vaikka ruoste näkyi levinneen suhteellisen laajalle auton korin ulommissa osissa, kolariturvallisuutta koskevissa ominaisuuksissa ei kuitenkaan havaittu eroja uuden ja ruosteisen auton välillä, kun sisärakenteissa ei ollut ruostetta”, Folksamin liikennetutkija Anders Ydenius kertoo tiedotteessa.

Mazdat sen sijaan olivat kärsineet laajoja ruostevaurioita myös kolarinkestävyyttä parantavissa palkeissa.

”Moni palkki oli heikentynyt, mikä johti kolarinkestävyyden selkeään huononemiseen neljästä tähdestä kolmeen. Se tarkoittaa noin 20 prosenttia suurempaa riskiä menehtyä tai loukkaantua vakavasti törmäyksessä”, Anders Ydenius jatkaa.

Kaikki testatut autot olivat olleet ostohetkeen saakka liikenteessä, ja ne olivat läpäisseet katsastukset. Ruotsin valtiollisen katsastusyhtiön vuonna 2012 tekemän yhteenvedon mukaan autojen hylkääminen katsastuksissa kantavissa rakenteissa olevan ruosteen takia on melko harvinaista.

”Testatut autot osoittivat, että kantavista palkeista voimakkaasti ruostuneet autot voivat läpäistä katsastuksen. Kyse saattaa olla huolimattomuudesta tai yksittäisten katsastajien erilaisista arvioinneista. Se saattaa jopa olla osoitus siitä, että Ruotsin liikenneviraston voimassa olevat säännöt ovat liian löysiä tavallista pahemman ruosteisuuden osalta.”

Ydeniuksen mukaan asian tarkastelu Folksamin tekemien testien valossa antaa aihetta säännöstön tarkistamiseen sekä niiden noudattamisen tehokkaampaan valvontaan.

Tarkemmat tiedot testiolosuhteista ja testatuista autoista löydät Folksamin tiedotteesta.