Keskiviikkoiltana julkistettu iPhone XS Max lienee jo jonkinlainen ennätys, sillä niin sanottu hinnat alkaen -malli maksaa 1 279 euroa.

Edullisempi uutuus-iPhone (iPhone XR, 849 euroa) tulee toki sekin mutta vasta loppuvuodesta, kunhan Apple on ensin myynyt kylliksi tuottoisampia malleja.

No, onneksi vanhemmillakin laiteversiolla pärjää, mikäli ei ole tarvetta juosta sopulina isompien numeroiden perässä.

Köyhälle kaikki on kallista.

Mutta jostain syystä Apple tuntuu kuitenkin uskovan, että pienemmälle älypuhelimelle ei ole enää minkäänlaista kysyntää – iPhone SE nimittäin poistui mallistosta.

Miksi ihmeessä?

Eikö tuota mukavasti yhteen käteen istuvaa puhelinta olisi voinut vain päivittää maltillisesti ja pitää saatavilla silkan asiakaspalvelun ja -tyytyväisyyden nimissä?

Ilmeisesti ei, sillä Apple haluaa myydä isompaa ja kalliimpaa – ja sillä sipuli.

Onneksi eilisiltaisessa tuotejulkistustilaisuudessa oli sentään jotain hyvääkin: nimittäin uusi ja upea Apple Watch series 4!

Kaipa senkin joku ostaa, koska terveellinen elämäntapa edellyttää uutta älykelloa.

Mutta yhtä julkistusta voi sentään pitää oikeasti tervetulleena. Kyseessä on tietenkin iOS 12 -käyttöjärjestelmä, jolla pyritään hyvittelemään iOS 11:n aiheuttamaa mielipahaa.

iOS 11 oli epäonnistuminen, jonka Apple itsekin on myöntänyt.

Niinpä seuraava versio ei välttämättä ole maailmaa mullistava mobiilikäyttöjärjestelmä, mutta se on aiempaa nopeampi ja vakaampi, minkä pitäisi näkyä vanhemmalla kalustolla. Itse asiassa Apple väittää, että sovellukset käynnistyvät ripeämmin erityisesti rasitustilanteessa.

Myös näppäimistö toimii paremmin, mikä tarkoittaa sitä, että silloin tällöin naputtelua häiritsevä viive saadaan kuriin.

Viivettä on pyritty karsimaan pois myös muualta käyttöjärjestelmästä.

Parasta lienee joka tapauksessa se, että iOS 12 toimii ikivanhoilla iPad Air- ja iPhone 5s -laitteilla. Ja juuri tämän tasoisella kalustolla vähänkään kohentunut suorituskyky otettaneen erityisellä riemulla vastaan.

Niinpä iOS 12 onkin lopulta eräänlainen Applen kädenojennus niille, joita alati isommat ja kalliimmiksi käyvät uutuustuotteet eivät miellytä. Sen myötä vanhemmilla(kin) laitteilla pärjää pidemmälle.

Toivottavasti väitteet selvästi parantuneesta suorituskyvystä siis todella pitävät paikkansa.