Havaijin Kilauea-tulivuorella todistettiin viime vuonna tutkijoita ja turisteja päiväkausia ilahduttanutta näyttävää laavasuihkua, josta Tekniikan Maailmakin tuolloin kirjoitti.

Alla oleva USGS:n video kuvaa hyvin, miltä laavasuihku näytti.


Lehden mukaan tutkijat arvioivat, että laavaa ehti kuukauden aikana virrata aukosta mereen 3-6 miljardia litraa.

Kilauea on kuitenkin aiemminkin tuottanut upeita laavaesityksiä, kuten Yhdysvaltain geologian tutkimuskeskus USGS äskettäin Twitterissä muistutti.

Vuonna 1969 Kilauealla oleva Mauna Ulu -tulivuori nimittäin purkautui, ja tuolloin laavaa virtasi vuoresta peräti 1 774 päivää eli noin viisi vuotta.

USGS:n julkistamassa twiitissä esitetään laavasuihkulähdettä, jonka tuollainen purkaus synnytti.

Yleensä tulivuorenpurkauksissa laavaa suihkuaa enemmän tai vähemmän satunnaisesti moneen suuntaan. Tällainen kauniin symmetrinen ja tasainen laavasuihku on sitä vastoin hyvin harvinainen.

Ensikatsomalla voi näyttää siltä, että kuvassa etualalla on merta. Todellisuudessa siinä on kuitenkin jäähtynyttä laavaa. USGS:n mukaan laavasuihku ylsi jopa 20 metrin korkeuteen, ja korkeimmillaan se on voinut käydä jopa 75 metrin korkeudessa.

USGS on julkaissut verkossa kokonaisen kuvagallerian vuosina 1969–1974 otetuista kuvista Mauna Ulun purkauksesta.

Tässä muutamia komeimpia poimintoja.

Kesäkuun 25. vuonna 1969 otetussa kuvassa laavasuihku ylsi korkeimmillaan 220 metrin korkeuteen.

Tämä ”pieni” laavasuihku kohosi vain 8 metrin korkeuteen.

Nämä laavaputoukset ovat korkeampia kuin Niagaran putouksetn, jopa noin 100 metriä. Seuraavassa kuvassa näkyy sama alue ennen laavan valumista alueelle.

Tämä laavasuihku ylsi yli 300 metrin korkeuteen.