Viro alkoi myöntää ”sähköisiä kansalaisuuksia” ulkomaiden kansalaisille vuonna 2014.

e-Resident-hankkeessa Viron valtio takaa kyseessä olevan henkilön henkilöllisyyden älykortilla olevalla varmenteella. Virtuaalikansalainen voi näin käyttää lukuisia virolaisia palveluita, kuten pankki-, vero- ja yrityspalveluita. Hankkeen tarkoitus on houkutella maahan uusia yrityksiä ja ulkomaisia osaajia.

Virtuaalikansalaisuuksia on myönnetty lähes 22 000 henkilölle, joista lähes neljä tuhatta omistaa yrityksen Virossa.

e-Resident-ohjelman johtaja Kaspar Korjus ehdottaa blogissaan maataan tuomaan e-kansalaisilleen käytettäväksi oman kryptovaluutan:

”On selvää, että kryptovaluutat ja muut blockchain-ratkaisut herättävät kiinnostusta e-kansalaistemme keskuudessa. Mitä tapahtuisi, jos Viro toisi saataville oman valtiollisen kryptovaluuttansa?” Korjus kysyy blogikirjoituksessaan.

”Estcoin” voisi Korjusin mukaan toimia hyväksyttävänä valuuttana kaikissa virolaisissa palveluissa ja myöhemmin koko maailmassa.

EUobserverin tavoittama Centre for European Policiesin ekonomisti Daniel Gros huomauttaa, että kryptovaluutta ei ole Euroopan unionin lainsäädännön silmissä laillinen maksuväline.

Tästä huolimatta ideaan on suhtauduttu maassa mielenkiinnolla:

”Jos kryptovaluuttaidea saisi lihaa luidensa ympärille, voisimme todella punnita sen hyötyjä ja haittoja”, toteaa Viron keskuspankin puhemies Viljar Raask.

Korjusin ehdotuksesta kertoo Euobserver.