Internetissä on muisteltu tänä vuonna paljonkin yhtä tärkeää merkkipäivää. Applen kännykkämarkkinoita mullistanut iPhone-älypuhelin tuli myyntiin kymmenen vuotta sitten vuonna 2007.

Vuonna 2007 maailma näytti muutenkin hieman erilaiselta. Lähes traagisena muistutuksena tästä Twitterissä on viime päivinä laajasti kiertänyt alla oleva Forbes-lehden kansikuva kymmenen vuoden takaa marraskuulta 2007. Twiitti on saanut lähes 3000 uudelleentwiittausta.

Kannessa komeilee Nokian tuolloinen pääjohtaja Olli-Pekka Kallasvuo kädessään Nokian tuolloinen, nykyisin hieman vanhahtavan näköinen mutta sinänsä tyylikäs kännykkä.

Kansitekstinä on ”Nokia – Miljardi asiakasta – Voiko kukaan saada kiinni kännykkäkuningasta?”

Traagista jutussa on se, että vastaus kysymykseen on vahva kyllä. Kymmenen vuotta myöhemmin tuolloinen ylivoimainen markkinajohtaja Nokia on ainoa tuon ajan suurista kännykkävalmistajista, jota ei ole enää lainkaan olemassa. (Nokiasta on toki jäljellä enää hyvin menestyvä verkkoyhtiö.) Kaikki muut, Applesta, Samsungista, HTC:stä ja LG:stä lähtien, voivat edelleen enemmän tai vähemmän paksusti.

Nostalgian hengessä kyseisen Forbes-lehden jutun kokonaisuudessaan voi lukea täältä.