Vaikea sanoa, ovatko asiat nykyisin paremmin kuin ennen vai päinvastoin. Joka tapauksessa ennen rakennettiin Mercedeksiä ja Bugatteja Kuplan alustalle lähinnä kotona autotalleissa. Niitä sanottiin replikoiksi. Oikeita Mersuja ja Bugatteja harrastavat katsoivat niitä pitkin nenävarttaan. Nyt suuri autotehdas on innostunut rakentamaan uusia Kuplia VW Golfin alustalle! Mitä siitä sitten voisi sanoa? Katsotaan.

Kun vanhassa Kuplassa ilmajäähdytteinen moottori oli sijoitettu taakse ja autossa oli takapyöräveto, niin uudessa vesijäähdytteinen moottori on edessä ja etupyörät vetävät. Kun vanha Kupla ei perustunut mihinkään olemassa olevaan autoon, niin uusi on – kuten sanottu – Golfin johdannainen. Yhteistä näillä kahdella on lähinnä vain nimi ja pyöreät muodot.

Kuplan voi ostaa kahdenlaisella moottorilla, kaksilitraisella bensiinimoottorilla tai 1,9-litraisella suorasuihkutusdieselillä. Diesel on entuudestaan tuttu, kun taas bensiinimoottori ei perustu VW:n edelliseen kaksilitraiseen. Teho- ja vääntömomenttiarvot vastaavat vanhoja, mutta pakokaasupäästöt ovat huomattavasti pienemmät. Vaihteisto on jo 1988 esitellystä VW Passatista. Kuplan suorituskyky ei hätkähdytä. Se kulkee tasapaksusti ja ilman erityistä voimantunnetta, mutta ohituksiin suurimmilla vaihteilla puhti riittää aivan tyydyttävästi.

Alustaa voisi kutsua sporttiseksi, jos moottori olisi tehokkaampi. Jousitus tuntuu kovahkolta ja maavarakin on urheilullisen pieni. Tällä moottorilla sitä voi kuitenkin lähinnä kuvailla vain epämukavaksi. Ajonhallinnan vakautus- eli ESP-järjestelmä toimii niin saumattomasti, että sitä tuskin huomaa. Erilaisia ajoääniä Kuplassa on melkoisesti.

Hinnat alkavat 174 200 markasta, joten kyseessä ei aivan ole ”uusi kansanauto”. Kuplia myytäneen Suomessakin noin 500 kappaletta tämän vuoden puolella, eli näkemään sellaisen ainakin pääsee, jos hyvin käy.

VOLKSWAGEN NEW BEETLE 2,0

MAAHANTUOJA: VW-Auto Oy, Hitsaajankatu 7 B, 00810 Helsinki

puh. (09) 75 831

HINTA: 174 200 mk

(Lyhennelmä Jarmo Sukavan artikkelista TM 7/99, s. 128-133)