Yhdysvalloissa, tarkemmin sanoen Coloradossa, on kilpailtu jo yli sadan vuoden ajan siitä, kuka kipuaa nopeimmin Pikes Peakin huipulle. Tehtävä ei ole helppo eikä sovi aroille, sillä matkalla on monta mutkaa, eikä niissä ole kaiteita. Linjan ollessa väärä tieltä poistuminen vpi olla kohtalokasta, sillä pudotusta alaspäin on satoja metrejä.

Miksi sitten Volkswagen on esitellyt I.D. R Pikes Peakin, jolla se kesäkuussa yrittää ottaa haltuunsa sähköautojen ennätyksen kuuluisassa kilpailussa, jonka voittajiin kuuluu suomalaisista Ari Vatanen?

Kahdestakin syystä. Ensinnäkin Volkswagen haluaa maailmanlaajuista julkisuutta sähköauto-ohjelmalleen. Kuten on todettu moneen kertaan auton historian aikana, kilpa-autoilu on mainio tapa päästä palstoille.

Toinen vähintään yhtä tärkeä asia ovat Yhdysvaltojen markkinat. Vaikka ne ovat olleet vuodesta 2009 lähtien pienemmät kuin Kiinassa, myydään Yhdysvalloissa edelleen joka vuosi yli 15 miljoonaa autoa.

Volkswagen imago sai dieselgatessa pahan tahran, josta yritetään nyt monin eri tavoin päästä eroon. Kun markkinoille pumpataan monta uutta Volkswagen-katumaasturia, merkki on saatava paremmin ostajien tietoisuuteen.

Uusi sähkökilpa-auto on varsin vaikuttava, sillä se kiihtyy nollasta sataan nopeammin kuin formula 1. Aikaa kuluu vain 2,25 sekuntia. Suoritus onnistuu viisisataa kilowattia kehittävän sähkömoottorin ansiosta. Painoa I.D. R Pikes Peakillä on vain tuhatsata kiloa, joten tehopainosuhde on varsin hyvä.

Volkswagen haluaa esitellä kilpa-auton avulla tulevaisuuden tekniikkaansa ja todistaa siirtymistään sähkön käyttöön energialähteenä. Volkswagenin kehitysjohtaja Frank Welsch muistuttaa, että asiakkaat ovat hyötyneet vuosikymmenien ajan moottoriurheilussa kehitetystä ja testatusta tekniikasta. Hän uskoo, että tässä projektissa saavutettavat tulokset käytetään hyödyksi tulevaisuuden I.D.-malleissa.

Kevyen, tehokkaan sähkökilpa-auton kuljettajaksi on valittu ranskalainen Romain Dumas. Hän on voittanut Le Mansin 24 tunnin ajot konserniin kuuluvalla Porschella, minkä lisäksi hän on kolminkertainen Pikes Peakin voittaja.