Saksalainen autojätti Volkswagen aikoo todennäköisesti vaihtaa toimitusjohtajaansa, kertovat muun muassa uutistoimisto Reuters ja Wall Street Journal.

Nykyisen toimitusjohtajan, vuodesta 2015 lähtien yhtiötä johtaneen Matthias Müllerin paikalle on tulossa Volkswagenin nykyinen brändijohtaja Herbert Diess, arvioivat uutistoimistojen lähteet.

Volkswagen kertoi tiistaina uudistavansa johtoporrastaan, mutta ei kertonut asiasta tarkempia yksityiskohtia.

Mülleristä tuli toimitusjohtaja pian sen jälkeen, kun autonvalmistaja oli tunnustanut huijanneensa päästötesteissä. Tuolloin pitkäaikainen toimitusjohtaja Martin Winterkorn siirtyi syrjään.

Müllerin korvaajaksi arvioitu Herbert Diess työskenteli BMW:llä ennen kuin siirtyi Volkswagenille vuonna 2015.

Müllerin lähtöä voi pitää hieman yllättävänä, koska hänen johdollaan yhtiö on toipunut suhteellisen hyvin päästöskandaalista.

Volkswagen on omistusrakenteeltaan kuitenkin erilainen kuin monet tavalliset pörssiyhtiöt. Ferdinand Porschen perilliset ja Ala-Saksin osavaltiot omistavat yli 70 prosenttia yhtiön äänioikeutetuista osakkeista, ja ammattiliitto IG Metallilla on paljon äänivaltaa yhtiön hallituksessa. Jos toimitusjohtajalla ei ole omistajasuvun luottamusta, tilanne käy nopeasti tukalaksi.

The Wall Street Journal kirjoittaakin, että Müllerin lähtöpasseja selittää pitkälti se, että hän on ottanut yhteen omistajasukujen kanssa. Hän näyttää menettäneen Porschen ja Piechin sukujen luottamuksen, asiasta perillä olevat lähteet kertovat WSJ:lle.

Viime vuonna Müller puhui lehtihaastattelussa Ducati-moottoripyöräbrändin myymisestä Volkswagenista varmistamatta asiaa omistajasuvuilta, lehti kertoo. Myyntihanke peruttiin myöhemmin. Müller on myös esittänyt muiden yhtiön osien myymistä, mikä ei ole miellyttänyt omistajasukuja.

Porschen ja Piechin suvut eivät ole myöskään pitäneet siitä, että Müller on esittänyt julkisuudessa dieselautojen verotukien lopettamista, WSJ kertoo.