Alfa Romeo 147 on valittu Vuoden Autoksi. Ford Mondeo ja Toyota Prius ylsivät kuitenkin lähes tasapisteisiin sen kanssa. Vuoden Autoa ei ole koskaan valittu yhtä täpärällä äänierolla.

Alfa voitti äänestyksen tasaisuudellaan. Se oli asetettu ykkössijalle vain yhdeksän tuomarin papereissa, mutta lähes kaikki antoivat sille pisteitä. Kakkoseksi yltänyt Mondeo sai pisteitä samaan tapaan, mutta ratkaisevat kolme – ei juuri mitään – vähemmän. Toyota Priusta käsiteltiin eri tavoin. Se nostettiin peräti 17 tuomarin äänestyksessä parhaaksi, mutta hyvin moni tuomari jätti sen myös täysin ilman pisteitä. Prius hävisi Mondeolle toisen sijan kuudella pisteellä.

Pisteiden vaihtelevassa jakautumisessa on kysymys näkemyseroista. Osa tuomaristosta arvostaa Priuksen edustamaa uutta tekniikkaa yli kaiken, mutta suurempi osa pani kuitenkin vielä tässä vaiheessa painoa sille, että valittava auto on normaalin käyttäjän kannalta järkevä. Alfan vetävä muotoilu ja kaksilitraisen mallin tekninen erikoisuus, ratista käytettävä Selespeed -”formulavaihteisto”, antoivat sitten ratkaisevan pikku sysäyksen voittoon.

Tuomaristoon kuuluu 56 autoalalla toimivaa lehtimiestä edustaen 21 Euroopan maata. Kullakin tuomarilla oli käytettävissään 25 pistettä, jotka piti jakaa vähintään neljälle autolle kymmenestä finalistista. Sääntöjen mukaan yksi auto oli nostettava kuitenkin voittajaksi, ja sille sai antaa enintään 10 pistettä. Kakkossijoja sai jakaa useampiakin.

FORD MONDEO: Toinen sija, 235 pistettä.

TOYOTA PRIUS: Kolmas sija, 229 pistettä.

(Tiivistelmä Martti Merilinnan artikkelista TM 19/2000, s. 8-9; Hannu Häyhä, kuvat)