Nimi tulee englannin sanasta ignoble, joka tarkoittaa ”kunniatonta”. Epätodennäköinen tutkimus on sellaista, joka saa ihmisen ensin nauramaan ja sitten ajattelemaan: tarkoitus ei siis ole pilkata tutkijoita vaan iloita uusista näkökulmista.

Ig-nobeleita jaettiin esimerkiksi seuraaville tutkimushankkeille:

Lääketiede: Saksalaiselle tutkimukselle, jossa osoitettiin, että jos kehosi vasen puoli kutiaa, voit helpottaa tilannetta seisomalla peilin edessä ja raapimalla kehosi oikeaa puolta (ja päin vastoin).

Kemian palkinto: Volkswagenille, joka ratkaisi terveydelle haitallisten pakokaasupäästöjen ongelman kehittämällä auton, joka automaattisesti tuottaa vähemmän päästöjä aina kun niitä mitataan.

Fysiikan palkinto: Unkarilaiselle tutkimukselle, jossa osoitettiin, miksi valkoiset hevoset ovat kaikkein parhaiten paarmankestäviä ja miksi paarmoja houkuttelevat mustat hautakivet.

Psykologia: Monikansalliselle tutkijaryhmälle, joka kysyi tuhannelta valehtelijalta, kuinka usein he valehtelevat ja sitten päättämällä, uskovatko he saamiaan vastauksia vai eivät.

Kirjallisuus: Ruotsalaiselle tutkijalle kolmiosaisesta elämäkertateoksesta, joka käsittelee kuolleiden ja ei vielä kuolleiden kärpästen keräämisen iloja.

Kaikki palkinnot: www.improbable.com/ig/winners/

Kuva: iStock