Avaruusjärjestö Nasa julkisti maanantaina satelliittikuvia indonesialaisesta Anak Krakatau -tulivuoresta, joka on jälleen antanut itsestään elonmerkkejä.

Krakatau on hyvin kuuluisa tulivuori: Vuonna 1883 siellä tapahtui jättimäinen räjähdys, joka tuotti ihmiskunnan historian kovimman äänen.

”Valtavan äänipommin lisäksi räjähdys nostatti jopa 40 metrin korkuisia hyökyaaltoja, jotka upottivat monia laivoja Jaavan rannikolla. Yli 36 000 ihmistä sai surmansa lähinnä nopeasti toisiaan seuranneiden tsunamiaaltojen hukuttamina. Vesimassat pyyhkäisivät mennessään myös 165 rannikkokylää ja -kaupunkia”, Tekniikan Maailma kirjoitti alkuvuonna räjähdyksestä.

Nasa kertoo, että ei ole epätavallista, että Krakatau-tulivuorella on aktiviteettia. On kuitenkin harvinaista, että satelliitit saavat kuvattua alueelta kuvia, joissa tulivuori ei ole pilvien peitossa.

Alla oleva Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer -instrumentilla oleva kuva on otettua Nasan Aqua-satelliitista maanantaina syyskuun 24. päivänä.

Tämä kuva on puolestaan otettu Euroopan avaruusjärjestön Sentinel-2-satelliitista.Molemmissa kuvissa näkyy vulkaanista tuhkaa ja höyryä, jotka ovat syntyneet Krakataulla.

Paikallisten lähteiden mukaan Krakatau on päästellyt ilmoilleen tuhkaa jo kesäkuun 19. päivästä lähtien. Tuhkapilvet ovat nousseet jo 1,8 kilometrin korkeuteen, mutta ne eivät ole vielä häirinneet lentoliikennettä.

Tuhkapilvi näkyy myös Kansainväliseltä avaruusasemalta. ESA:n astronautti Alexander Gerst nappasi alla olevan kuvan maanantaina avaruusasemalta.

Kolmesta tulivuoresta koostunut yli 800 metrin korkuinen saari hävisi 185 vuotta sitten. Saaren paikalle syntyi 250 metrin syvyinen, läpimitaltaan seitsemän kilometrin kokoinen kraatteri.

Vuonna 1927, kun räjähdyksestä oli kulunut vain 44 vuotta, Sundasalmen asukkaat hämmästyivät nähdessään, että kraatterin kohdalta kohosi uusia saaria.

Viimeisin tulokas sai nimen Anak Krakatau eli Krakataun lapsi.

Sen korkeus alkoi kasvaa 50 senttimetriä kuukaudessa. Vuori nousee edelleen noin 6 metriä vuodessa, mikä on geologisesti katsoen hyvin nopeaa.

Päivitys 26.9. Korjattu tieto Krakataun vuosittaisesta nousuvauhdista.