Englantilainen tietojenkäsittelytieteilijä Tim Berners-Lee, joka tunnetaan parhaiten World Wide Webin kehittäjänä, julkisti viime viikon lopulla uuden projektin, joka voi ainakin hänen omien sanojensa mukaan mullistaa lähivuosina kokonaan internetin käytön.

Berners-Lee kertoo Fast Company -lehdessä uudesta hajautetusta Solid-nimisestä verkkoalustasta, jota hän on kehittänyt viime vuosien aikana MIT-yliopistossa työskentelevien kollegojensa kanssa. Berners-Lee on perustanut uuden Inrupt-nimisen yrityksen, jonka tarkoitus on antaa lisävauhtia Solidille ja sen ympärillä tapahtuvalle kehitykselle.

Mikä on tämä mystinen Solid? Fast Companyn artikkeli ja Solidin omatkin verkkosivut jättämään ilmaan roikkumaan yllättävänkin paljon kysymyksiä. Käytännössä Solid on kuitenkin perusidealtaan uudenlainen hajautettu verkkoalusta, jonka on määrä tuoda verkon käyttäjille takaisin omien tietojensa hallinta.

Berners-Lee on ideoinut hanketta jo ainakin viime vuonna Wired-lehden haastattelussa.

Iso ongelma internetissä on nykyisin se, että netin käyttäjät joutuvat luovuttamaan niin paljon omia henkilökohtaisia tietojaan Facebookin, Googlen ja Amazonin kaltaisten nettijättiläisten haltuun – ilman paljonkaan päätäntävaltaa siihen, miten näitä tietoja käytetään. Berners-Lee on vuosien varrella usein haastatteluissa haaveillut internetistä, missä internet olisi ilmainen ja avoin, ja kuluttajat hallitsisivat omia tietojaan.

Tämä onnistuisi Berners-Leen mukaan, jos hänen kehittämänsä Solidin ympärillä syntyisi tarpeeksi voimakas liikehdintä.

”Tavoite on maailmanhallinta”, Berners-Lee sanoo lehdessä hymyillen.

Mitä tämä käytännössä tarkoittaa? Berners-Lee esittelee Fast Companyssä Solidin päälle rakentamaansa sovellusta, josta hän voi katsoa omaa kalenteriaan, musiikkikirjastoaan, videoitaan ynnä muita tietoja. Sovellus on eräänlainen sekoitus Google Drivestä, Microsoft Outlookista, Slackistä, Spotifystä ja WhatAppista.

Vastoin kuin nykyisessä internetissä, Solidissa käyttäjä hallitsee itse kaikkia tietojaan. Kaikki hänen Solidissa luomansa tai lisäämänsä tieto pysyy Solidissa olevan ”podin” (joka on lyhenne sanoista ”personal online data storesta”) sisällä. Kaikki Solidin käyttäjät saavat Solid-identiteetin ja Solid-”podin”, jossa heidän tietonsa säilytetään.

Berners-Lee sanoo kehittävänsä parhaillaan myös hajautettua versiota Alexasta, Amazonin virtuaaliapurista. Berners-Leen versio on nimeltään Charlie, ja Charlien käyttäjät omistavat kaikki tiedot, joita he palveluun syöttävät. (Tämä erotuksena Amazonin Alexan käyttäjistä, joiden tiedot siirtyvät Amazonin haltuun.)

Berners-Leen tavoite on, että sovelluskehittäjät voivat alkaa kehittää Solidiin omia sovelluksiaan, jotka toimivat samalla logiikalla. Palvelut voivat olla millaisia tahansa, mutta käyttäjän pitää omistaa niihin syötetty tieto.

Lehdessä Berners-Lee sanoo, että Facebookin ja Googlen kaltaiset jättiläiset eivät välttämättä ilahdu siitä, että joku yrittää kääntää niiden liiketoimintamallin ylösalaisin.

”Me emme puhu Facebookille ja Googlelle siitä, esittelemmekö täydellisen muutoksen, missä heidän liiketoimintamallinsa mullistuvat yhdessä yössä. Me emme pyydä heiltä lupaa.”

Käytännössä siis Berners-Lee visioi, että sovelluskehittäjät voisivat kehittää Solidin päälle eräänlaisen rinnakkaisen internetin, jossa olisi samanlaisia palveluita kuin nykyisessä internetissä mutta jossa käyttäjillä olisi täydellinen hallinta omista tiedoistaan. Tämä herättää kyllä kysymyksen, miten nämä uudet sovellukset voisivat toimia kannattavasti, jos ne eivät voisi hyödyntää käyttäjien tietoja.

Lisää tietoa Solidista löytyy sen kotisivulta.