Muovirinteillä hiihdetään edelleenkin, etenkin Etelä-Englannissa. Manchesterin lähelle on jopa rakennettu kokonainen ranskalaistyylinen alppikylä chalet-tyyppisine osakkuusasuntoineen muovimäkiverkoston keskelle.

Uusin ja merkillisin hiihtokeskus Englannissa on eittämättä pienen 200 000 asukkaan kaupungin Milton Keynesen Xscape-niminen valkoinen ihme. Tämä uusi valtava, kolmen hehtaarin katettu kompleksi kattaa hiihdon ohella runsaan lifestyle-valikoiman: 22 ravintolan, diskon ja yökerhon elävöittämä Xscape on urheilu- ja vapaa-ajan harrasteiden tavaratalo, jossa samalla voi harrastaa miltei kaikkia urheilu- ja kulttuurimuotoja. Xscapessa on uimahallit, keilaradat, kiipeilyareena, kuntosalit, erilaiset urheiluklubit ja elokuvakeskus.

Yli puolet Englannin saarivaltakunnan 58 miljoonasta asukkaasta asuu alle kahden tunnin ajomatkan päässä Euroopan suurimmasta sisälaskettelukeskuksesta. Runsaat 50 miljoonaa euroa maksaneessa elämyskeskuksessa on 170 m pitkä ja 60 m leveä kolmiosainen laskettelurinne kaksine hiihtohisseineen. Katetussa, vajaat 40 m korkeassa rinteessä on 1 500 m&³3; hyvää ammuttua tykkilunta, jota huolletaan pari kertaa päivässä omalla rinnekoneella.

Laskettelutunnelma täytyy kokea, jotta sitä voisi ymmärtää. Tunnin hiihtopassi maksaa välineineen 20 puntaa, lähes 31 euroa. Tunti hallissa on täyttä toimintaa. Tumpuloita ei päästetä rinteisiin. On kirjallisesti todistettava, että osaa tehdä ”sarjakäännöksiä ” pysähtymättä ylhäältä alas. Halliin mahtuu kerralla noin 150 laskettelijaa. Itse rinteeseen pääsee aina miltei yksin. Siitä huolehtivat englantilainen perinteinen kohteliaisuus ja hitaat, rinteen alapäähän väen keräävät lautashissit. Katse sivulle ja muut nyökkäävät, vuorosi on koittanut. Hissijonossa edetään Alppimaiden tapaan: viisi jonoa päätyy hissiin yksitellen, joku nopeammin, tai sitten muiden poljettavaksi jääneet jälkijunassa. Yksi kierros kestää reilut viisi minuuttia. Leikkaavia carvailukäännöksiä saa kertalaskulla 10 –20 kappaletta eli saman verran kuin meidän pienrinteissäkin.

Xscapen rinteillä vierailee viikonloppuisin noin 2 000–3 000 laskijaa, joten hissilipputulot kohoavat parhaimmillaan huikeiksi. Sisälaskettelurinteen käyttökulut ovat myös melkoiset. Jäähdytyslaitteet, ilmastointi ja valot vievät runsaasti energiaa. Yhtälö toimii Xscapin kohdalla hyvin. Lämpö otetaan talteen suuren toiminta- ja ostoskeskuksen tilojen ja vesivarojen lämmitykseen. Mittava kaupankäynti sekä tiheästi asuttu ja asukasluvultaan suuri maa huolehtivat väen vaihtuvuudesta.

(Tiivistelmä Olof Rytövaaran artikkelista TM 4/03, s. 60-62)