Yhdysvaltain merijalkaväki kehittää ultralyhyisiin laserpulsseihin perustuvaa järjestelmää, joka sokaisee tai polttaa sen vaikutusalueella olevia ihmisiä.

Esimerkiksi ajoneuvon katolle asennettavan SCUPLS (Scalable Compact Ultra-short Pulse Laser System) -järjestelmän kerrotaan soveltuvan erityisesti joukkojenhallintatehtäviin ja yleisen turvallisuuden ylläpitoon.

Aseesta uutisoivan The Daily Mailsivuston mukaan järjestelmällä voidaan tuottaa useita erilaisia efektejä. Harmittomimmillaan laite ohjastaa väkijoukkoa tuottamalla puhetta, joka on kuultavissa jopa kilometrin päähän.

Mikäli väkijoukko ei käskyistä huolimatta pysy loitolla, voi SCUPLS lamauttaa joukon sadan metrin säteellä tuottamalla voimakkaan äänen ja kirkkaan (6–8 miljoonan kandelan) valon – sokaisukranaattia matkien.

Voimakkaimmallakaan asetuksella SCUPLS ei ole tappava – ainakaan toistaiseksi. Äärettömän kivulias kylläkin, sillä sen kerrotaan höyrystävän ihon uloimman kerroksen jopa vaatekerrosten läpi.

Käytännössä laitteen teho perustuu voimakkaiden ja lyhyiden laserpulssien synnyttämään plasmapalloon, joka voidaan kohdistaa suoraan kohteeseen tai räjäyttää ilmassa.

Merivoimien virallisissa dokumenteissa todetaan, että ase soveltuisi myös muiden viranomaisten, kuten poliisin käyttöön.

”Kyvyllä pysäyttää uhkaava henkilö tai joukko ei-tappavasti on käyttökohteita useilla eri alueilla.”

Tällä hetkellä SCUPLS-järjestelmä on suunnitteluvaiheessa. Ensimmäisen prototyypin on määrä valmistua aikaisintaan ensi vuonna.

Asetta kuvailevaan dokumenttiin voit tutustua tästä. Lisää aiheesta The Daily Mailin sivuilla.