Yhdysvallat suoritti 210 ydinkoetta vuosien 1945 ja 1962 välillä. Jokainen koe kuvattiin useilla kymmenillä kameroilla eri puolilta räjähdystä, jotta ydinräjähdyksien jokainen yksityiskohta saatiin dokumentoitua.

Oman aikansa suurnopeuskameroiden (jotka nauhoittivat räjähdykset 2 400 ruudun sekuntinopeudella) kuvaamia videoita on kaikkiaan noin 10 000. Lawrence Livermore National Laboratoryn tutkijat alkoivat viime vuonna digitalisoimaan vuosikymmeniä varastoissa pölyyntyneitä filmikeloja. Niistä yli kolmetuhatta on edelleen paikantamatta.

Tekniikan Maailma kertoi maaliskuussa ensimmäisten 64 videon saapuneen Youtubeen kaiken kansan pällisteltäväksi.

Nyt aiemmin salaiseksi luokiteltuja videoita on ladattu Youtubeen toinen mokoma lisää. LLN Atmospheric Nuclear Tests -soittolistalle lisätyt uudet videot alkavat videosta numero 65. Ne on kuvattu pääosin Operaatio Teapotin (jossa testattiin muun muassa, voiko virvoikkeita nauttia turvallisesti ydinräjähdyksen jälkeen) ja Operaatio Upshot-Knotheadin räjäytyksistä.

Yhdysvallat ei ole testannut ydinaseita vuoden 1992 jälkeen. Vuonna 1996 solmitun ydinkoekieltosopimuksen on allekirjoittanut 177 valtiota.

Yli 60 vuotta sitten toteutettujen kokeiden videot ovatkin yksi harvoista keinoista oppia lisää ydinräjähdyksistä. LLNL:n ydinasefyysikko Greg Spriggs analysoi videoita tarkasti. Videot ovat paljastaneet, että takavuosina tehdyt mittaukset ovat kaukana tarkoista. Tämä johtuu osaltaan siitä, että esimerkiksi räjähdyksen energiamäärä arvioitiin tuolloin silmävaraisesti.

Spriggsin mukaan videoiden analyysi on paljastanut mittauksien olevan jopa 20–30 prosenttia pielessä.

”Tämän vuoksi projekti on niin tärkeä. Se tarjoaa fyysikoillemme dataa, jonka avulla he voivat pitää huolen siitä, että pelotteemme on ajan tasalla myös tulevaisuudessa”, Spriggs toteaa.

Lisää videoita löydät täältä.