Vuonna 1997 nettideittailua pidettiin lähinnä luusereiden hommana. Vuonna 2017 paheksunnasta ei ole enää tietoakaan: esimerkiksi deittisovellus Tinderillä on jo yli 50 miljoonaa käyttäjää.

Nettideittailu on muuttanut yhteiskuntaamme enemmän kuin kukaan olisi uskonut. Se yhdistää ihmisiä täysin uusilla tavoilla ja johtaa tilastojen mukaan jopa kestävämpiin avioliittoihin.

Netissä tavanneiden pariskuntien määrä kuvattuna punaisella.

Ihmisiä yhdistäviä verkostoja on tutkittu jo yli viidenkymmenen vuoden ajan. Perinteisesti pariutumisen kohdalla tärkeässä roolissa ovat olleet löyhät verkostot. Potentiaalisia kumppaneita on tavattu kavereiden ja perheen välityksellä.

Nämä löyhät yhteydet palvelevat siltana tiiviimpien ryhmittymien välillä. Löyhien linkkien kautta pariutuminen on edelleen kaikkein yleisin pariutumismekanismi. Nykypäivänä jo noin joka kolmas avioliittoon johtanut parisuhde on alkanut netissä.

Homoyhteisössä netissä tapaaminen puolestaan on jo ylivoimaisesti yleisin pariutumistapa: lähes 70 prosenttia homopariskunnista tapaa toisensa verkossa (katso kuvaaja oikealla).

Tilastot perustuvat Essexin ja Wienin yliopistojen tutkijoiden, Josue Ortegan ja Philipp Hergovichin tutkimukseen: ”The Strenght of Absent Ties: Social Integration via online Dating”.

Nettideittailu on muuttanut parinmuodostamisen rakennetta merkittävästi, sillä deittipalvelut yhdistävät ihmisiä, joiden tiet tuskin olisivat koskaan muuten kohdanneet. Tämä näkyy selkeästi eri rotujen ja etnisten ryhmien edustajien välisenä parinmuodostamisena.

”Oli mielenkiintoista havaita, että hieman Match.comin lanseerauksen jälkeen vuonna 1995 rotujenväliset parisuhteet alkoivat yleistyä vauhdilla”, tutkijat kirjoittavat.

Kiihtyvää kasvua havaittiin jälleen 2000-luvulla nettideittailun edelleen yleistyessä. Vuonna 2014 kahden eri rodun edustajien solmimien avioliittojen määrä nousi jälleen merkittävästi. Viimeisen kasvupyrähdyksen uskotaan johtuvan vuonna 2012 lanseeratun Tinderin vaikutuksesta.

Yllättävää kyllä, netin välityksellä tavanneet pariskunnat muodostavat tutkijoiden mukaan myös kestävämpiä avioliittoja.

Aiheesta kertoo MIT Technology Review -aikakauslehti.