Arkeologit ovat löytäneet Kiinasta muinaisia työkaluja ja eläinten luita, jotka paljastavat varhaisten ihmisten saapuneen Aasiaan huomattavasti luultua aikaisemmin.

Kiinalaisen tutkimusryhmän löytämät työkalut viittaavat ensimmäisten ihmisten saapuneen Itä-Aasiaan jo yli kaksi miljoonaa vuotta sitten. Esineet löydettiin Lössiylängön eteläosasta Keski-Kiinasta. Niistä vanhimpien on arvioitu olevan 2,12 miljoonaa vuotta vanhoja.

Tähän asti varhaisimmat merkit ensimmäisistä ihmisistä Afrikan ulkopuolelta on löydetty Georgiasta, josta on löydetty noin 1,85 miljoonaa vuotta vanhoja ihmisen jäänteitä ja työkaluja.

Tuore löytö venyttää siis ensimmäisten ihmisten historiaa Afrikan ulkopuolella noin 270 000 vuodella.

Tutkijoiden mukaan kaikissa löydetyissä työkaluissa on käytön jälkiä. Niistä suurin osa on valmistettu kvartsista ja kvartsiitista, joka on todennäköisesti peräisin Qinling-vuoriston alkukukkuloilta 5–10 kilometriä työkalujen löytöpaikasta etelään.

Kaivauksilta löydettiin myös jäänteitä eläinten luista, joiden iäksi on arvioitu 2,12 miljoonaa vuotta.

Lössiylängöltä löydettiin kaikkiaan lähes sata kiviesinettä. Ne olivat hautautuneet lössin eli hienojakoisen maa-aineksen eri kerroksiin.

Valtaosa esineistä löytyi kerroksista, jotka olivat muodostuneet lämpimässä ja kosteassa ilmastossa. Pieni osa esineistä löydettiin viileämmän ja kuivemman ilmaston aikaan muodostuneista maakerroksista.

Kiviesineistä löydettiin yhteensä seitsemästätoista eri maakerroksesta, mikä tarkoittaa sitä, että varhaiset ihmiset elivät Lössiylängöllä lähes miljoonan vuoden ajan läpi erilaisten ilmasto-olosuhteiden.

”Löytömme tarkoittaa sitä, että meidän on tarpeen harkita uudelleen ajoitusta, milloin ensimmäiset ihmiset lähtivät Afrikasta”, tutkimusryhmässä mukana ollut Exeterin yliopiston tutkija Robin Dennell toteaa tutkimustiedotteessa.

Tutkimus julkaistaan Nature-tiedejulkaisussa.