Tavallinen ruokaöljy torjuu tehokkaasti bakteerien kasvua. Tämän yllättävän yksinkertaisen tuloksen sai kanadalais-egyptiläinen tutkijaryhmä kokeillessaan, kuinka hyvin bakteerit viihtyvät öljytyllä teräspinnalla.

Öljy luo vettä hylkivän pinnan ja samalla täyttää metallissa olevat mikroskooppisen pienet epätasaisuudet, joihin bakteerit voisivat pesiytyä.

Tutkijoiden tekemissä kokeissa Pseudomonas aeruginosa -bakteerien määrä jäi öljytyllä teräksellä yhteen tuhannesosaan siitä, mitä se oli öljyämättömällä pinnalla. Öljy myös istui varsin sitkeästi pinnan mikroskooppisissa koloissa, vaikka pintaa kulutettiin ja pyyhittiin.

Öljy muodostaa metallin kokoihin kalvon (oik. alh.), joka estää bakteereja tarttumasta siihen. (Kuva ACS Applied Materials and Interfaces)

Tutkijat mainitsevat ACS Applied Materials and Interfaces -lehden artikkelissa, että esimerkiksi elintarviketeollisuudessa voisi olla käyttöä huokeille, myrkyttömille vaihtoehdoille taistelussa bakteereita vastaan. Kotioloissakin on hyvä tietää, että öljyllä on tällaisiakin ominaisuuksia.

Havainto vaatii vielä tarkennuksia, ja jatkossa esimerkiksi selvitetään, onko eri öljyillä tällaisessa käytössä eroja.

Raportin tiivistelmässä puhutaan yleisesti ”ruokaöljystä”, mutta joissakin kohdin on viitteitä, että kokeissa olisi käytetty oliiviöljyä.

Asiaa on aiemmin selvitetty muun muassa Harvardin yliopistossa ja saatu samansuuntaisia tuloksia. Niiden perusteella on syntynyt lyhenne FOSC (foodsafe oil-based slippery coatings) eli ”ruokaturvalliset öljypohjaiset liukkaat pinnoitteet”.